Vlaamse Slotenmakers Unie

De VSU realiseert in samenwerking met overheid een identificatiekaart voor eerlijke slotenmakers

De VSU realiseert in samenwerking met overheid een identificatiekaart voor eerlijke slotenmakers

Malafide slotenmakers zijn al langer een doorn in het oog. Niet enkel bij de consument, maar ook bij de overheid en de VSU, de Vlaamse Slotenmakers Unie, die betrouwbare slotenmakers vertegenwoordigt en groepeert. Verre- en diepgaande gesprekken tussen de VSU en de Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker werpen nu hun vruchten af. Vanaf 1 januari 2022 werd een nieuwe identificatiekaart gelanceerd, die het kaf van het koren moet scheiden.

Bewijs van kunde en correctheid

Slotenmakers die de nieuwe gedragscode ondertekenen kunnen over een kwaliteitscertificaat beschikken, om aan te tonen dat ze de spelregels volgen en erkend zijn als gecertificeerd slotenmaker. Een mooie realisatie, waarbij de VSU mee aan de knoppen zat, samen met onder meer de FOD Economie, de Economische Inspectie en opleidingscentra. Een echte erkenning zoals bij bijvoorbeeld alarminstallateurs is het (nog) niet, maar het is wel een flinke stap vooruit. Voor een echte erkenning zijn heel wat (Europese) wetswijzigingen nodig, wat bovendien veel meer tijd zou kosten en alles nog veel duurder zou maken.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker: “De lancering van de identificatiekaart voor slotenmakers is een duurzame oplossing die de consument beschermt en slotenmakers van goede wil een duwtje in de rug geeft. Ik ben heel tevreden dat we door een constructieve samenwerking met alle partijen tot dit resultaat zijn gekomen.”

Beluister hier een fragment op Radio 2 waarin Staatssecretaris Eva De Bleeker deze oplossing uitlegt:

 

Een onafhankelijke instantie zorgt voor een audit

Het doel van deze identificatiekaart?Komaf maken met de woekerprijzen en malafide praktijken van slotenmakers die het beroep ten schande maken. Slotenmakers die een identificatiekaart willen verkrijgen, dienen nu langs de FOD Economie te passeren, die een oogje in het zeil houdt. Dit moet heel wat malafide partijen afschrikken. Het ondertekenen van een gedragscode is een van de parameters

Een ​​onafhankelijke conformiteitsbeoordelingsinstantie, ANPI, zal dan ook een audit uitvoeren en bekijken of de slotenmaker in kwestie over de nodige ervaring, opleiding en competenties beschikt. Een zegen voor de opgeleide slotenmaker die het goed meent.

ANPI

 

Google blokkeert malafide slotenmakers

Google Slotenmaker Zoeken

Niet enkel de VSU en verschillende overheidsinstanties droegen hun steentje bij tot het invoeren van de identificatiekaart, ook Google speelde een cruciale rol. Tot voor kort konden malafide slotenmakers immers heel wat klanten ronselen door stevig te investeren in advertenties op Google. Google maakte hier onlangs komaf mee.

Google onderzoekt nu ook hoe de identificatiekaart technisch aan hun systeem gekoppeld kan worden, zodat malafide slotenmakers helemaal buitenspel worden gezet. Slotenmakers die wel de spelregels volgen, zouden zo perfect weer kunnen adverteren.

Consumenten moeten nu nog bewust gemaakt worden dat ze het recht hebben om naar de identificatiekaart te vragen. Het gaat om een transparant systeem dat de nodige zekerheid moet bieden en dat in het voordeel speelt van integere slotenmakers die klanten correct willen verder helpen. Op onze website vinden ze alvast een lijst met betrouwbare slotenmakers en kan men direct via een kaart met locatiebepaling een slotenmaker in de buurt zoeken en contacteren.

Op de website van de FOD Economie is de lijst met slotenmakers die in het bezit zijn van de identificatiekaart te vinden. Worden consumenten toch nog geconfronteerd met malafide slotenmakers, dan moet de reflex ontstaan dit te melden bij de politie en het meldpunt bij de FOD Economie.

VSU blijft zich inzetten voor de betrouwbare slotenmaker

Het invoeren van de identificatiekaart is alvast een mooie overwinning en een eerste stap om onze mooie sector te zuiveren. Als VSU blijven we alvast opkomen voor de belangen van onze Vlaamse slotenmakers die de regels respecteren en correct handelen. Na deze eerste stap rusten we niet op onze lauweren, maar blijven we ijveren voor verdere maatregelen.

Gerelateerde artikelen over de nieuwe identificatiekaart voor slotenmakers
 

 

Reageer op dit bericht
wordt niet zichtbaar gemaakt
 

 

Om zeker te zijn dat u geen robot bent.
 
 

 


Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap