Vlaamse Slotenmakers Unie

Een trieste top 10 klachten over malafide slotenmakers voor 2020 in Vlaanderen

Een trieste top 10 klachten over malafide slotenmakers voor 2020 in Vlaanderen

Recente aandacht op televisie deden weer heel wat zware klachten naar boven komen over malafide slotenmakers die het niet nauw nemen met de wet. In een reportage van Factcheckers op één kwamen heel wat malafide praktijken aan het licht en ook tijdens het radioprogramma ‘De Inspecteur’ op Radio 2 werd er verder op ingezoomd.

De VSU, de Vlaamse Slotenmakers Unie, zorgde voor de ondersteuning en informatie voor deze programma’s en consumenten vinden sindsdien weer makkelijker de weg naar ons om hun verhaal te doen. Hierdoor stelden we een trieste top 10 samen van de meest erge klachten over de malafide praktijken van zogenaamde slotenmakers.

 

1. Herentals - Snelservice uit Nederland - Opgelicht voor 1.434,39 EUR

Koppel komt thuis en beseft dat de sleutel nog aan de binnenkant van het deurslot zit. Google vond er eentje onder de titel ‘Slotenmaker Herentals’. Top, een telefoontje later naar een Belgisch mobiel nummer 0466 90 19 67, was er een slotenmaker onderweg. Binnen het halfuur staan 2 mannen bij ons die perfect Nederlands praten. Ze gaan meteen aan de slag en binnen de paar minuten zijn ze binnen. Het slot moet open geboord worden, de cilinder moet vervangen worden. Ze krijgen te horen dat hun vroeger slot onveilig is en dat ze er een meer betrouwbaar (en dus duurder) slot opzetten om inbraak tegen te gaan. Hun gedetailleerde uitleg klinkt volkomen professioneel en wijst op kennis van zaken. Ze voelen ons gerust.

Een half uur later zijn ze klaar met boren, breken, freezen, … De rekening is om achterover te vallen. 1434,39 EUR om precies te zijn. Wie zijn zij als leken om überhaupt een idee te hebben over de richtprijs? De factuur is opgesplitst en kunnen ze verantwoorden. Het nieuwe slot is immers ‘wél extra beveiligd’, toeslag voor zaterdag, voor avond, om te boren, breken, freezen, …

 

2. Antwerpen - 24/7 slotenservice uit Antwerpen (Expert Men) - Opgelicht voor 1.281,89 EUR

Op donderdag 3/12/2020 had een student zich buitengesloten. Toen hij op het internet naar een slotenmaker zocht die 24/24 beschikbaar was, werd hem al telefonisch meegedeeld, dat er €35 verplaatsingskosten aangerekend gingen worden en dan de kost van de cilinder. De kost van de cilinder zou afhankelijk zijn van het type cilinder. De persoon stemde ermee in en liet de slotenmaker komen. Na zo’n 40 minuten wachten kwamen twee mannen aan voor de job. Hij moest direct de werkbon-factuur in bijlage ondertekenen. De twee mannen vertelden hem als hij dat papier niet zou ondertekenen, dat ze niet aan hun job zouden kunnen beginnen. Het was een soort toestemming zeiden ze. Toen was de werkbon-factuur nog helemaal niet ingevuld.

Op het einde kwamen ze met de ingevulde factuur-werkbon. Hij moest €1 281,89 betalen. De student kon dit niet betalen en zei dat ook. Ze drongen aan dat het absoluut direct betaald moest worden omdat het een “dringende interventie” was. Uiteindelijk zijn ze met de auto naar het adres van mijn zus gereden en heeft zij dat absurde hoge bedrag betaald met bancontact.

De volgende dag belde de student terug naar de desbetreffende slotenmaker om te zeggen dat hij niet akkoord ging met wat er de dag voordien was gebeurd. Aan de telefoon werd alleen gezucht en verschillende keren afgehaakt. De student belde nog verschillende keren, maar zonder succes.

 

3. Nazareth / Eke - Slotenservice uit Nederland - Opgelicht voor 1.027,41 EUR

Voor het plaatsen van een nieuw slot in een appartement betaalde de verhuurder op 19/11/2020 om 17.45u maar liefst € 1.027,41. Hij had een slotenmaker gezocht via Google en vond 'slotenmaker Stabroeck.be' en kon dus niet weten dat dit een firma uit Nederland is. De website is ondertussen al niet meer vindbaar. Zoals altijd ontving hij enkel de werkbon, maar geen factuur. 

 

4. Gent - Slotenmaker 24uur - Opgelicht voor 880 EUR

Voor een dichtgewaaide deur en het plaatsen van een nieuw slot betaalde dit gezin uit Gent maar liefst € 880. 

 

5. Dessel - Meer dan 1,5 uur wachten en gepluimd - Opgelicht voor 772 EUR

Op een zaterdag buitengesloten om vervolgens 1,5 uur op de slotenmaker te moeten wachten. Na 20 minuutjes werk volgde de kostprijs: € 772 zonder factuur. Er was geen weg meer terug.

 

6. Nieuwkerken Waas - Wederom Slotenmaker 24uur - Opgelicht voor 735 EUR

Men liet op zondag een slotenmaker komen om een cilinder te laten vervangen omdat sleutel afgebroken was. Op het einde van de rit een factuur van € 735, geen gegevens van de slotenmaker op de factuur en dus ook geen tussenkomst van de verzekering. Na wat opzoekingswerk komt men uit bij een Klussenbedrijf Van Alles Wat. Cilinder enkel was 390 euro exclusief btw...

 

7. Kapellen - Wederom bezoek uit Nederland - Opgelicht voor 708 EUR

Op zondag een slotenmaker nodig in Kapellen? Deze mensen vonden er eentje onder de titel ‘Slotenmaker Kapellen’. Top, er was al een slotenmaker onderweg. Na nog enkele keren bellen om te informeren waar ze bleven, draaide er een zwarte VW Golf met Nederlandse nummerplaat de oprit op. Het slot werd verwijderd door twee mannen en een nieuw geplaatst. Welgeteld een kwartiertje werk, maar wel een rekening van € 708. Voldoende cash was er niet in huis, dus de mannen reden achter de man aan naar de bank. Goedkoper kon, maar dan kreeg de klant geen factuur. Bizarre en vooral kostelijke praktijken die niet koosjer zijn!

 

8. Kortrijk - Een slotenmaker uit Verviers op pad - Opgelicht voor 610 EUR

Denken dat je met een lokale slotenmaker belt, om na aankomst te constateren dat die helemaal uit Verviers komt. Reken maar uit die verplaatsingskosten. Op Google leek het een slotenmaker uit de buurt en werd er geadverteerd met een 24 uurs slotenservice vanaf € 8, maar de factuur was een heel stuk pittiger. Aangezien de klant niet genoeg cash op zak had, werd deze door de malafide slotenmaker naar de bank gevoerd. Een zwarte BMW zonder reclame? Meestal geen teken van betrouwbaarheid voor een slotenmaker.

 

9. Sint-Katherina-Lombeek - nooddienst 24/24 - Opgelicht voor 453 EUR

Een moeder met haar kinderen heeft zich buitengesloten in hun tweede verblijf aan de kust en betaalde maar liefst € 453 aan een nooddienst 24/24 die zich voordeed als een van onze leden. Eenmaal ter plaatse moesten ze eerst de lege werkbon ondertekenen om daarna voor slechts 30 minuten werk een pittige rekening te krijgen. De moeder voelde zich geïntimideerd en betaalde maar snel want ze wilde zo snel als mogelijk terug naar binnen.

 

10. Merksem - Slotenmaker Maes-Els 24/7 - Opgelicht en bedreigd voor 308 EUR

Toen een alleenstaande vrouw zich buitengesloten had, kwam ze op een website terecht (die nu niet meer vindbaar is) via Google. Ze belde de slotenmaker. Ze konden geen prijs aan de telefoon vermelden. Na uren te wachten werd de deur (die niet op slot was) geopend met een kaartje en slechts 5 minuten werk. Dan kreeg ze een factuur voorgeschoteld van maar liefst 308€ en werd bedreigd als ze niet betaalde.

 

Dit zijn slechts een aantal gevallen die tot bij ons zijn geraakt. Stuk voor stuk pittige bedragen. We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken. Doe beroep op een betrouwbare slotenmaker aangesloten en gemonitord door de VSU en betaal een correcte vergoeding voor een professionele service. Wees altijd voorzichtig als je via Google op zoek gaat naar een slotenmaker en surf bij voorkeur meteen naar onze homepagina.

 

Geef malafide slotenmakers geen kans!

 

Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap