Vlaamse Slotenmakers Unie

Slotenmakers in de vuurlinie

Slotenmakers in de vuurlinie

Een slot repareren, iemand die zichzelf heeft buitengesloten gaan helpen of een cilinder vervangen: het zijn allemaal klussen voor een slotenmaker. Niets aan denk je misschien, maar toch bevindt de slotenmaker zich vaak in de vuurlinie en lang niet zonder risico. Slotenmakers gaan immers ook mee met deurwaarders als er beslag gelegd moet worden en de deur niet wordt geopend, en ook als de politie voor een gesloten deur staat, worden ze opgetrommeld. Niet zonder gevaar en slotenmakers staan op dat moment soms letterlijk en figuurlijk in de vuurlinie.

Wij brengen het verhaal van John van Lock-It uit Eeklo. Een oprechte getuigenis van een gepassioneerde slotenmaker die recent aan de dood is ontsnapt. Ook dit omhelst het beroep van slotenmaker en mag wel eens onder het daglicht gebracht worden.

De getuigenis van John

“Als slotenmakers zijn wij met zijn allen al wel eens opgetrommeld door een deurwaarder om mee te gaan op beslag met een inspecteur. Al jaren doe ik dit quasi elke week en jaarlijks bezoek ik dan ook meer dan duizend adressen, met in mijn spoor de politie of een deurwaarder. In 99% van de gevallen verloopt dit zonder problemen, maar recent maakte ik wel de uitzondering op de regel mee. Ik schets de situatie in het kort:

Op 30 juli 2020 ben ik met een deurwaarder en politie op pad en komen we aan op een afgelegen plaats. Na lang aanbellen en op het raam tikken blijkt er niemand thuis te zijn, waarna ik de opdracht kreeg de deur te openen. Dit voerde ik uit, zonder ook maar enige schade aan te brengen. De deurwaarder en politie betreden samen de kantine van de woning/loods, waar niemand aanwezig was. Plots komt er een vrouw uit de privévertrekken met een slagersmes in de hand en dreigt te steken. De politie en de deurwaarder worden zo teruggedrongen naar het deurgat. Ondertussen wierp de vrouw het mes aan de kant en ruilde dit voor een geladen tweeloop (jachtgeweer). Eens ze dit jachtgeweer vasthad richtte ze het op mij en haalde zonder aarzelen de trekker over. Gelukkig was ik bij de pinken en kon ik met mijn ervaring nog net het jachtgeweer van richting doen veranderen. Het schot zoefde rakelings langs mijn hoofd en ging dwars door de zoldering van ongeveer 15 cm dik. Een gat van om en bij de 20 cm was het resultaat …

Na een kort handgemeen kon ik het wapen afnemen en zette ik haar klem, zodat ze geboeid kan worden door de politie. Versterking arriveerde en de vrouw werd afgevoerd. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit zowel voor mij, de politie als de deurwaarder, fataal kon afgelopen zijn.

Door beide instanties werd ik ondertussen uitvoerig bedankt voor mijn kordaat optreden en moed. Zo ging deze situatie gelukkig van moord naar poging tot moord. Met een verstuikte duim en wat nachtmerries, kwam ik er al bij al zeer goed vanaf en ben ik voor 100% blijven functioneren.

De reden van dit verhaal? Ik wil mijn collega’s graag verwittigen. Een beslag is nooit zonder gevaar en spring er dan ook niet nonchalant mee om. Wees gefocust, want het gevaar schuilt in een klein hoekje, ook als de politie erbij aanwezig is. (Ook mijn situatie werd helemaal niet als gevaarlijk bekeken ... ). Deze situatie werd door de politie op voorhand als niet gevaarlijk adres beschouwd, omdat die personen niet gekend waren bij de bevoegde instanties.

Slotenmaker wees op je hoede

Dit verhaal is gelukkig goed afgelopen, maar zo zie je maar dat een slotenmaker ook voor hete vuren te staan kan komen. John kan het gelukkig nog verder vertellen, maar waakzaamheid is altijd geboden. Een belangrijke les, zeker voor minder ervaren slotenmakers die nog met de mindere en vaak gevaarlijke kantjes van het beroep geconfronteerd moeten worden.

Zelf een situatie waarin je verzeild bent geraakt of een verhaal te vertellen aan de collega’s? Geef ons een seintje en stuur het ons door!

 

Reacties
  • Tom vanhemel
    (16/09/20 - 21u08)
    Ikzelf heb al 2 jaar een eigen kogelwerend vest dat ik bij iedere interventie voor politie of deurwaarder draag. Het is een extra kost voor mijn eigen veiligheid. Het kan helaas niet meer zonder. Niet dat je met de vest niet meer dodelijk trefbaar bent, maar het helpt toch al. Mvg tom
    Reageer op dit bericht

 

Reageer op dit bericht
wordt niet zichtbaar gemaakt
 

 

Om zeker te zijn dat u geen robot bent.
 
 

 


Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap