Vlaamse Slotenmakers Unie

Slotenmakers blijven u 24/24 depanneren tijdens de coronacrisis

Slotenmakers blijven u 24/24 depanneren tijdens de coronacrisis

Ook tijdens deze ongeziene crisis mogen slotenmakers u 24/24 blijven depanneren wanneer u buitengesloten bent of wanneer er zich dringende herstellingen van uw sloten voordoen. Vind via onze kaart uw slotenmaker in direct bij u in de buurt.

Download hier het Ministerieel Besluit van 18 maart 2020 >>

Download hier de info omtrent tijdelijke werkloosheid omwille van het coronavirus >>

Download hier het attest m.b.t. de vereiste verplaatsing in functie van professionele activiteiten Covid-19 >>

 

Verder informeren wij u over de laatste update van 18 maart 2020 van de Vlaamse regering m.b.t. de hinderpremies.

---

Uitbreiding corona hinderpremie

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits de corona hinderpremie uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (bv: kledingwinkel, electrozaak of doe-het-zelf winkel) die volledig moeten sluiten omwille van de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Net als bij hinder wegens openbare werken komt er een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die door deze verplichte sluiting getroffen worden.

Het coronavirus raakt ook in Vlaanderen steeds meer verspreid. Gezondheid staat boven alles. Voor veel ondernemingen en winkels is er een ernstige impact. Om onze ondernemingen zoveel als mogelijk bij te staan, te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen, neemt de Vlaamse Regering op initiatief van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits extra maatregelen. Na de nieuwe maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad gisteren heeft aangekondigd wordt ook de corona hinderpremie uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels die volledig moeten sluiten.

De aanvragen moeten worden ingediend binnen de maand na het aflopen van de verplichte sluiting bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Meer duidelijkheid over het aanvragen van die nieuwe premie, zal binnenkort beschikbaar zijn. Wil je deze info zodra beschikbaar in je mailbox ontvangen, surf naar: VLAIO.

Ondertussen hebben al bijna 31.000 ondernemers zich aangemeld via het webformulier van VLAIO.

Corona hinderpremie mogelijk

  • Net als bij hinder door openbare werken, voorziet de Vlaamse Regering in een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die getroffen worden door de corona-maatregelen. Dit moet ondernemingen die ernstig inkomensverlies hebben deels kunnen compenseren.
  • Alle ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting van hun locatie bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten gesloten houden een vergoeding van 160 euro per dag.
  • Zaken die minstens 1 voltijds en volwaardig inkomen hebben, komen in aanmerking voor de premie. Ook ambulante activiteiten (bv. marktkramers) die getroffen worden door het sluiten van de openbare markt, komen in aanmerking.
  • De premie wordt toegekend per vestiging voor zover in de bijkomende vestigingen minstens één voltijds personeelslid tewerkgesteld is. Het aantal premies wordt beperkt tot maximaal vijf per onderneming. In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als zij nog afhaaldiensten organiseren.
  • Zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Het contactcenter bij VLAIO, de hulplijn die we nu bijna drie weken geleden hebben geopend heeft ondertussen ruim 3.000 telefoontjes te verwerken gekregen. Sinds 13 maart zijn er dagelijks tussen de 600 en 800 telefoons geweest. Daarnaast zijn er 530 vragen via whatsapp en een 1000-tal vragen via mail binnengekomen. De website van VLAIO met alle informatie over de coronacrisis werd al meer dan 360.000 keer geraadpleegd. VLAIO past bij nieuwe maatregelen ook zijn website aan.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De gezondheid staat voorop en daarom is er gisteren beslist om heel wat ondernemingen en winkels volledig te sluiten. Ten gevolge daarvan breiden we de premie van 4000 euro uit naar al die ondernemingen die volledig moeten sluiten. Op die manier willen we een deel van hun inkomensverlies compenseren.”

---

Verder is het belangrijk dat iedereen de opgelegde maatregelen in acht neemt en deze zo goed als mogelijk naleeft. Zo kunnen we de verspreiding van het coronavirus een halt toe roepen.

Download hier een overzicht van de algemene maatregelen die woensdag 18 maart 2020 werden aangekondigd door de regering.

Zorg goed voor elkaar! Samen komen we hierdoor!

 

Reageer op dit bericht
wordt niet zichtbaar gemaakt
 

 

Om zeker te zijn dat u geen robot bent.
 
 

 


Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap