Vlaamse Slotenmakers Unie

Zo driest gaan malafide slotenmakers tegenwoordig te werk

Zo driest gaan malafide slotenmakers tegenwoordig te werk

Ooit al eens in contact gekomen met een malafide slotenmaker?Dat is niet fijn natuurlijk, zeker omdat je op dat moment vaak wel andere zaken aan je hoofd hebt. Jammer genoeg zijn er in de sector heel wat malafide slotenmakers die het niet zo nauw nemen met onze normen en waarden. Van peperdure prijzen tot bedreiging, bij de Vlaamse Slotenmakers Unie krijgen we het geregeld te lezen. Tal van klachten vinden wekelijks de weg naar de VSU en mensen delen hun vervelende ervaring met mensen die zich voordoen als slotenmakers, maar dat helemaal niet zijn en zelfs helemaal niets afweten van deuren openen of enig slotenmakerswerk.

Logisch dat mensen minder vertrouwen hebben in slotenmakers. Als vereniging proberen wij dit aan te pakken en groeperen we kwalitatieve en betrouwbare slotenmakers. Slotenmakers die zich engageren om kwalitatief werk af te leveren tegen een correcte prijs.

In dit artikel willen we vooral de consument wijzen op wat een malafide slotenmaker is, waarop je moet letten en wat je best doet en niet doet wanneer je denkt opgelicht te worden. Net zoals bij andere fraude gevallen zijn ook hier een aantal signalen die men zou moeten leren herkennen als onbetrouwbaar of oplichting.

Malafide slotenmakers zijn geen echte slotenmakers, maar eerder criminelen

Sinds de Gedragscode voor Slotenmakers er gekomen is, krijgen we meer en meer klachten van mensen waar de malafide slotenmaker steeds driester te werk gaat en zelfs zegt dat ze aangesloten zijn bij ‘een erkende slotenmakersvereniging’ zonder naam natuurlijk. Mensen in nood worden geïntimideerd alsnog te betalen, zelfs al zijn ze niet akkoord met de veel te hoge bedragen die hen wordt aangerekend.

Bij een recente klacht van deze maand werkte de terminal van de malafide slotenmaker niet en betaalde men een deel en zou de slotenmaker in kwestie nog terug komen om de rest van het geld. Toen men ons hun verhaal deeldde, had de VSU echter aangeraden niet meer te betalen. Toen men effectief weigerde kreeg men de volgende dag anonieme oproepen en dreigementen via Whatsapp. De dreigementen werden per direct ook weer verwijderd opdat er later niet zo makkelijk iets te bewijzen zal zijn.

malafide slotenmaker dreigt klanten af via Whatsapp

Na het negeren van deze oproepen werd men de volgende dag geconfronteerd met een beschadigde deur. Deze mensen waren het slachtoffer geworden van een malafide slotenmaker door deze site te raadplegen: http://slotenmaker-online.be. Dit gaat echt enkele bruggen te ver en leunt al heel dicht tegen criminele activiteiten. Deze site is sinds een paar maanden niet meer online, wat we toch als goed nieuws kunnen beschouwen.

een beschadigde deur na het negeren van dreigementen

De vele klachten die we binnenkrijgen gaan meestal over dezelfde malafide slotenmakers of personen die zich voordoen als slotenmaker. Hun website ziet er meestal netjes en professioneel uit, ze adverteren als hoogste bieder in Google, ze beloven er steeds binnen de 30minuten te zijn, je ziet enkel maar 0800 nummers of een mobiel nummer, en wanneer je begint te zoeken naar enige contactgegevens zoals een adres van de vestiging of winkel, een BTW nummer e.d. meer, tast je meestal in het duister. Daarom willen we iedereen ervan behoeden om niet in te gaan op de mooie beloftes van dergelijke slotenmakers.

Let vooral op voor www.sloten-maker-24h.be

Let vooral op, en waarschuw familie en vrienden. Deze website lijkt op de site van de VSU en zelfs het logo is bijna nagemaakt. Deze site gebruikt ook onze kleuren en vormgeving. 

Let op voor sloten-maker-24h.be - deze site is gebaseerd op deze van de VSU - LET OP! Dit is geen lid van de VSU.

Natuurlijk hebben wij de nodige juridische stappen ondernomen, maar botsen op een buitenlandse firma die gevestigd is in Duitsland. Dit vergt een enorme en onzekere procedureslag, en daarom werd besloten om in plaats daarvan, dit zoveel mogelijk te verspreiden onder de Vlaamse consument en hen te waarschuwen van dit soort malafide praktijken.

Hoe herken je nu een malafide slotenmaker?

Hoe maak je nu het onderscheid tussen een malafide slotenmaker en een betrouwbare (lokale) slotenmaker? Zeker in een noodsituatie ga je er vanuit dat je geholpen zal worden en verwacht je dit soort zaken niet, toch komt er, desondanks onze sensibilisering omtrent deze oplichterij, nog iedere dag voor dat mensen in contact komen met deze malafide personen.

 • Vaak staat er te lezen dat ze overal binnen de 30 minuten aanwezig zijn en dat voor heel België. In de praktijk zit je vaak uren te wachten, want dit is gewoonweg niet haalbaar. Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
 • Staat er geen adres op de site of is die al moeilijk te vinden, dan moet er een alarmbelletje rinkelen. Is er een BTW-nummer, trek die dan na of die wel echt is.
 • Werkt de slotenmaker met een 0800-nummer, dan kom je bij een callcenter terecht. Zo weet je niet welke slotenmaker je uiteindelijk verder gaat helpen.
 • Bel niet de eerste de beste slotenmaker die bovenaan prijkt in Google. Vaak geven ze hier veel geld voor uit, maar heb je alsnog geen flauw idee wie je komt helpen. Probeer te zoeken naar een lokale slotenmaker zoals je die kan vinden bij de VSU.
 • Als je dan toch te maken krijgt met een malafide slotenmaker, let er dan op of de
  • wagen een Nederlandse nummerplaat heeft, malafide slotenmakers opereren vaak
  • vanuit Nederland. Wees ook alert wanneer de slotenmaker de wagen niet in jouw straat of voor de woning parkeert.
 • Vraag steeds naar een badge van het bedrijf waarvoor ze werken. Doen ze daar moeilijk over of ze hebben er geen, dan kan je maar beter opletten. Je kan steeds protesteren dat je een slotenmaker gebeld hebt hier in de regio en al zeker niet vanuit het buitenland of de andere kant van het land.
 • Voel je je geïntimideerd tijdens een bezoek of heb je het gevoel dat je wordt opgelicht, bel dan de politie!
 • Krijg je alsnog een factuur of bestelbon/leverbon voorgeschoteld, dan zie je er meestal geen contactgegevens of de nodige gegevens op staan die wettelijk verplicht zijn en wijs hen daar ook op dat dit ongeldig is.

Factuur afkomstig van een malafide slotenmaker via slotenmaker-online.be

Eerlijke slotenmakers

Bij de VSU dragen we eerlijkheid en transparantie hoog in het vaandel. Meer nog, als vakvereniging proberen we ook kennis over te dragen. Malafide slotenmakers zijn een pest voor de sector en krijgen bij de VSU geen kans. We zijn trouwens ook een meldpunt voor deze malafide praktijken. Heb je een minder fijne ervaring met een slotenmaker of heb je het gevoel van opgelicht te zijn geweest, laat het ons dan zeker weten. Zo kunnen wij dit mee opvolgen en doorspelen aan de bevoegde instanties.

Op onze website vind je alvast een handig overzicht van alle bij ons aangesloten slotenmakers. Voor deze vakmensen staan we garant. Het zijn stuk voor stuk professionals die de regels respecteren en voor een kwalitatieve service zorgen.

Vind een betrouwbare slotenmaker in je buurt

Een slotenmaker in je buurt kun je makkelijk vinden met de handige overzichtskaart. Daar kun je trouwens op postcode zoeken. Zo vind je ongetwijfeld een slotenmaker in je buurt.

 

 

Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap