Vlaamse Slotenmakers Unie

Wees alert voor verdachte gedragingen in uw buurt

Wees alert voor verdachte gedragingen in uw buurt

Graag willen wij u preventief waarschuwen voor veel voorkomende feiten die gepleegd worden en waarvan u best even polshoogte neemt. In heel Vlaanderen worden dergelijke feiten zoals cashtrapping, knuffeldiefstal en diefstal van bankkaarten met list  frequent gepleegd.

 

Cashtrapping

Bij cashtrapping plaatsen criminelen een kleefstrip, afdekplaatje of klepje in de geldgleuf van een bankautomaat. Hierdoor komen de biljetten wanneer de klant geld probeert af te halen niet uit de automaat. Wanneer de klant vertrekt, komt de dader de strip losmaken en haalt hij/zij het geld uit de automaat. De daders blijven immers telkens in de omgeving rondhangen.

De meeste feiten doen zich voor buiten de openingsuren van de banken, zo kan de geldafhaler niet het kantoor binnengaan om het defect te melden. Indien u het slachtoffer wordt van cashtrapping, verlaat dan zeker de geldautomaat niet en bel ons onmiddellijk de politie.

 

Knuffeldiefstal

Bij deze vorm van diefstal vragen de verdachten, meestal vrouwen, de weg of om iets eenvoudigs te doen. Als dank geven ze een knuffel of enkele goedkope juwelen waarbij ze van dit afleidingsmanoeuvre gebruik maken om in het geniep iets te stelen van het slachtoffer zoals juwelen of geld. 

 

Bescherm uw pincode aan de kassa

Wij kregen melding van een diefstal van een bankkaart met list op de parking van een winkel te Koksijde. Nadien haalden de daders een grote som geld af. Dit kwam ook al voor in andere politiezones. De daders werken telkens als volgt:

De verdachten volgen een slachtoffer naar de kassa. De eerste verdachte kijkt hoe het slachtoffer haar pincode ingeeft. Het slachtoffer gaat naar buiten en laadt de goederen in haar voertuig. Na het inladen wordt ze aangesproken door een tweede verdachte die de weg vraagt, ondertussen is er iemand (eerste of derde verdachte) die de bankkaart van het slachtoffer uit de handtas haalt (die al in de wagen staat). De verdachten gaan onmiddellijk na de diefstal naar de dichtstbijzijnde bankautomaat om er het maximum aan cash af te halen, nadien gaan ze naar diverse winkels waar ze kleine aankopen doen en bij de betaling met de gestolen bankkaart nog een grote som cash geld bijvragen. Vermoedelijk zijn de daders met drie personen.

Wees dus alert en verwittig de politie bij het zien van dergelijke verdachte gedragingen.

 

Bron: BIN-net.be

 

 

Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap