Vlaamse Slotenmakers Unie

Vakantie aankondigen op Facebook maakt het inbrekers makkelijker

Vakantie aankondigen op Facebook maakt het inbrekers makkelijker

Je vakantie aankondigen of meedelen op Facebook is leuk, maar niet verstandig. Het maakt inbrekers makkelijker om hapklare woningen te vinden. Al te vaak kijken niet alleen je vrienden mee naar je posts op sociale media, maar ook mensen met slechte bedoelingen. Dat blijkt nog maar eens uit een Australisch onderzoek.

Een onschuldige post op Facebook of Twitter over je vakantie geeft meestal ook de informatie vrij dat je huis op dat moment onbewoond is. Vaak is het dan nog maar een klein kunstje voor criminelen om je adres te achterhalen en via Google Street View de buurt te scannen op antidiefstalsystemen en toegangsmogelijkheden. Met een heel nare ervaring als gevolg.

Gebruikers van sociale media kunnen hun privacy weliswaar tot op zekere hoogte zelf garanderen, maar Facebook, bijvoorbeeld, wisselt zodanig vaak van instellingen dat je jezelf dikwijls meer blootgeeft dan je zou willen. Uit het onderzoek van de universiteit van Perth blijkt dat dieven zélf aangeven dat ze het nooit zo makkelijk hadden als vandaag om in iemands account te infiltreren. 

 

Licht laten branden?

Niet alleen sociale media vormen een handige inbrekerstool voor dieven, ook volkswijsheden als 'licht laten branden', 'de radio laten spelen' of 'de gordijnen dichtlaten', zijn meestal signalen voor criminelen dat het huis onbewoond is. Als de brievenbus niet gelicht wordt, de kranten zich opstapelen of de vuilbak buiten blijft staan, dan zijn dat ook een duidelijke tekens voor inbrekers. Je moet best ook steeds alle ramen en deuren sluiten met een slot, geen waardevolle voorwerpen in het zicht leggen en de reservesleutels niet al te onzorgvuldig verbergen.

Gemiddeld heeft een inbreker volgens de studie tussen de vijf minuten en een kwartier nodig om binnen te geraken, waar of geld te stelen en weer buiten te staan. Meestal kiezen ze hun doelwit spontaan en waar ze het makkelijkst kunnen inbreken, daar proberen ze eerst. Een waakhond blijkt nog de beste bescherming. Meer dan de helft van de ondervraagde criminelen beweert de huizen met een hond links te laten liggen.

 

Lees ook: 10 tips om inbraken en diefstal te voorkomen.

 

Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap