Vlaamse Slotenmakers Unie

Tips om autocriminaliteit op luchthavens en vakantiebestemmingen te voorkomen

Tips om autocriminaliteit op luchthavens en vakantiebestemmingen te voorkomen

Autocriminaliteit is een echte plaag geworden op luchthavens zoals Brussels Airport en tal van vakantiebestemmingen. Door recente stijgingen van het aantal inbraken en autodiefstallen willen we u meer en beter informeren met tips hoe dievenbendes te werk gaan en hoe u uzelf kan wapenen of beter beschermen tegen autodiefstal.

 

 

Diefstal van voertuigen door middel van tools 

De voorbije jaren zagen we de opkomst van allerhande nieuwe producten en technologische snufjes. Denk maar aan de smartphones, tablet pc’s, mp3-spelers, draagbare spelconsoles, … Niet alleen de technologische vooruitgang staat niet stil, maar ook de autodieven blijven bij de pinken. Heel wat van deze producten zijn in de ogen van dieven heel waardevolle voorwerpen die ze maar al te graag in hun bezit willen krijgen. Daarbij deinzen ze er niet voor terug om in te breken met de nodige schade als gevolg. Ook andere ontwikkelingen zoals Wi-Fi helpen hen hierbij een handje en laten zelfs toe dat de wagen geopend en gestart wordt zonder autosleutel.
 

Wat kunnen we doen om onze wagen te beschermen tegen autodieven die technologische tools gebruiken? 

  • Sluit de wagen via het slot in plaats van met de afstandsbediening.
  • Controleer of de wagen gesloten is.
  • Gebruik mechanische beveiligingssystemen zoals stuursloten, pedaalsloten, handremsloten en sloten op de versnellingspook.

 

Autocriminaliteit op Brussels Airport (Zaventem)

Sinds een drietal maanden wordt de luchthaven in Zaventem getroffen door een plaag van diefstallen van voertuigen waarbij vooral duurdere wagens geviseerd worden. De dief rijdt samen met een kompaan één van de parkings rond de luchthaven van Zaventem binnen en gaat vervolgens op zoek naar een geschikte wagen. In een paar minuten wordt de wagen geopend en vervolgens rijdt de dief er via de slagboom mee naar buiten, vlak achter een andere auto die bestuurd wordt door zijn kompaan. Ook hier raden we u aan om terug te grijpen naar mechanische beveiliging wanneer u uw voertuig voor langere tijd achterlaat.

 

Autocriminaliteit op vakantiebestemmingen

Dat alertheid en waakzaam zijn zowel in het binnen- als buitenland heel wat ellende kan voorkomen, weet wellicht iedereen. Toch geven we u graag informatie mee voor mensen die in de komende weken nog op vakantie vertrekken met de wagen. Verschillende bronnen waarschuwen voor overvallers langs de wegen op weg naar Spanje en Zuid-Frankrijk. Door de aandacht van de reizigers af te leiden, gaan autodieven niet alleen aan de haal met heel wat waardevolle bezittingen uit de wagen, maar soms ook met de wagen zelf.
 

Technieken die autocriminelen toepassen en waarop u moet letten:

Ei van de brug
Wanneer er een ei op uw voorruit valt, vermijd dan zeker om de ruitenwissers aan te zetten, want dat verergert het alleen maar. Vermijd om te stoppen op verlaten rustplaatsen om de voorruit schoon te maken. Zo geeft u struikrovers die daar op de loer liggen niet de kans om u te overvallen

Katapult of vuurwerk
Uw auto wordt beschoten met een katapult of vuurwerk waardoor u denkt dat er een defect is aan uw wagen. Een behulpzame chauffeur stopt om u te helpen, maar ondertussen stelen handlangers de waardevolle voorwerpen in uw wagen.

Nepzwaailichten
Dieven in valse politie-uniformen zetten u aan de kant of een chauffeur doet u stoppen door teken te doen dat er iets mis is met uw voertuig. Ondertussen wordt u beroofd…

Klemrijden
U wordt klemgereden en kunt uw wagen enkel nog op de pechstrook zetten waar dieven u bestelen of u dwingen uw voertuig af te staan. 

Slaapgas
Een bedwelmend gas wordt in een geparkeerd voertuig gespoten.

Lekke band
Na een rustpauze op een parking moet u al snel weer aan de kant, omdat u een lekke band heeft. Let op voor al te behulpzame personen!

Criminele takelaars
Illegale takelaars rijden rond om automobilisten in nood te helpen, maar eigenlijk zijn ze er enkel op uit om de persoon op te lichten door de wagen te takelen en pas terug te geven na het betalen van een gepeperde rekening. Een variant: een geparkeerde wagen wordt getakeld en de wagen is weg.

 

7 ultieme tips waarbij u best rekening houdt

  • Sluit altijd uw ramen en deuren.
  • Wees alert voor ongewone situaties en vermijd om te stoppen. Indien u toch moet stilstaan, zorg dan voor manoeuvreerruimte en gebruik uw claxon bij gevaar.
  • Neem enkel mee wat u nodig zult hebben op reis en laat zo veel mogelijk veilig thuis.
  • Stop niet al uw waardevolle voorwerpen op één plaats, maar verdeel deze en leg ze niet in het zicht.
  • Neem kopieën van alle belangrijke documenten en kaarten en bewaar deze bv. op een beveiligde usb-stick of in uw webmail zodat u deze ter beschikking heeft indien nodig op uw vakantiebestemming.
  • Vermijd om op onbewaakte parkeerterreinen te overnachten. Geef de voorkeur aan goed verlichte parkings die niet afgelegen zijn.
  • Wordt u ondanks alles toch het slachtoffer? Bied dan geen weerstand bij geweld en doe zeker aangifte bij de politie.

 

Bron: Hoofdinspecteur Patrick De Buysere - PZ Westkust.

 

Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap