Vlaamse Slotenmakers Unie

Sleutelkastjes seniorenwoningen kwetsbaar

In Nederalnd is bij 649 ouderen vorig jaar ingebroken nadat dieven het sleutelkastje bij de voordeur hadden gekraakt. Dat blijkt uit onderzoek van de nieuwsorganisatie De Persdienst. Thuiszorgorganisaties stellen het gebruik van dergelijke sleutelkastjes vaak verplicht om hulpverleners toegang te verschaffen.

Politie en verzekeraars in Nederland waarschuwen al langere tijd voor het risico dat aan het gebruik van externe sleutelkastjes kleeft. Een thuiszorghulp hoeft alleen een veelal eenvoudige code in te voeren om de huissleutel eruit te kunnen halen. Vooral goedkopere kastjes zijn te makkelijk door inbrekers te openen, stelt Barbara van der Rest van de Nationale Politie.

De afgelopen drie jaar is het aantal inbraken via sleutelkastjes meer dan verdrievoudigd. In 2012 ging het nog om zo’n tweehonderd gevallen. Volgens het Verbond van Verzekeraars wordt inbraakschade na diefstal van de huissleutel uit het sleutelkastje in principe wel vergoed, maar dat beleid wordt mogelijk aangepast. De beveiligingsindustrie levert intussen alternatieven, waarbij de deur met de huissleutel van de bewoner geopend kan worden en waarbij hulpverleners de deur met hun smartphone kunnen openen.

 

Bron: Nederlands tijdschrift Beveiliging.

 

Reageer op dit bericht
wordt niet zichtbaar gemaakt
 

 

Om zeker te zijn dat u geen robot bent.
 
 

 


Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap