Tijdens de bouw laat de projectontwikkelaar in de meeste gevallen de bouwplaats beveiligen. Maar na de sleuteloverdracht is de huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor de beveiliging. In het begin, wanneer er nog geklust wordt, is de woning (en dus vaak de hele straat) niet bewoond. Inbrekers kunnen zo eenvoudig hun kans grijpen. Ze gooien een ruit in om binnen te komen, want er is toch niemand die hen hoort. Vervolgens nemen ze cv-ketels en zelfs hele keukens mee. Hier is geen sprake van een gelegenheidsinbreker. Deze inbraken zijn zorgvuldig voorbereid en gaan vaak gepaard met grof inbrekersgeweld.
Hieronder geven we een aantal tips die inbraak in recent opgeleverde nieuwbouwwoningen kunnen voorkomen:
- Sluit altijd alle ramen en deuren. Haal ook alle sleutels uit de sloten anders kunnen inbrekers door middel van gaatjes boren of het ingooien van ramen toch bij de sleutel komen.
- Ga alvast in de woning slapen. Laat duidelijk zien dat u in de woning aanwezig bent door een lamp aan te doen en bijvoorbeeld de radio aan te zetten. Zorg dat u een mobiele telefoon bij de hand hebt, zodat u bij onraad de politie kan bellen.
- Maak afspraken met de nieuwe buren om bij toerbeurt te slapen in de nieuwbouwwoning. Wissel GSMnummers uit en informeer elkaar. Naarmate er meer bewoners komen, zal de sociale controle toenemen en het risico afnemen. Een aantal autos in de straat geeft ook aan dat er mensen zijn.
- Maak als bewoners (bijvoorbeeld via de Vereniging van Eigenaren) afspraken met de projectontwikkelaar over de te nemen beveiligingsmaatregelen. De projectontwikkelaar kan de opgeleverde woningen bijvoorbeeld nog voor een langere periode meenemen in de bewakingsronden.
- Verwijder het front van uw cvinstallatie en bewaar hem ergens anders zolang u de woning nog niet betrekt. De dief die het op uw installatie heeft voorzien kan er dan niets meer mee. Maak via een biljet op uw ramen kenbaar dat dit gebeurd is. Berg het bijgeleverde garantiebewijs van de installatie elders op. Daarin staan het merk en type van uw installatie vermeld.
- Installeer (tijdelijk) een draadloos alarmsysteem. Als het alarm afgaat, moet geverifieerd worden of het om een echt of om een vals alarm gaat. Pas als het inbraakalarm door een persoon of door technische voorzieningen geverifieerd is, doet de politie haar uiterste best om binnen vijftien minuten ter plaatse te zijn. De bij toerbeurt slapende bewoners kunnen hier een rol in spelen.
- Zorg dat de opstal en inboedelverzekering ingaat op het moment van de sleuteloverdracht.
Bron: Politiekeurmerk