Vlaamse Slotenmakers Unie

Hoe woninginbraken voorkomen tijdens de komende donkere maanden?

Hoe woninginbraken voorkomen tijdens de komende donkere maanden?

Tijdens deze korter wordende dagen, stijgt het risico op een inbraak. De vrije dagen en de vakantieperiodes vormen een extra risicoperiode, doordat sommige bewoners langere tijd afwezig zijn. Inbrekers hebben een voorkeur om vaker toe te slaan tijdens de donkere maanden. Daarom hebben wij hieronder een aantal preventieve tips opgesomd.

 

Voldoende zicht & licht

Zorg voor voldoende zicht en licht: installeer een timer op uw lampen en stel ze zo in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende kamer aan en uit gaat volgens uw leefpatroon. Installeer verlichting met bewegingsdetectie rond uw woning. Ga na of uw woning zichtbaar is vanop de straat en verwijder eventuele planten of bomen die de visibiliteit verminderen.

 

Afwezig of op vakantie?

Sluit ramen en deuren af, ook al verlaat u een ruimte of uw woning maar even. Laat ook geen briefje betreffende uw afwezigheid achter op uw deur. Maak gebruik van het gratis vakantietoezicht dat u kan aanvragen via uw lokale politie als u op vakantie vertrekt. Geef uw woning een bewoonde indruk.

 

Wees niet slordig met materiaal en spullen

Laat geen gereedschappen of ladders rondslingeren, die de inbraak kunnen vergemakkelijken. Sluit uw tuinhuis af met een sleutel. Verberg aantrekkelijk en gemakkelijk mee te nemen goederen, zoals juwelen, gsm's, videomateriaal, computers en andere waardevolle elektronische apparatuur. Plaats bijvoorbeeld ook geen verpakking van uw nieuwe flatscreentelevie niet op uw trottoir. Inbrekers weten hierdoor dat er iets te stelen valt. Breng uw waardevolle voorwerpen (geld en juwelen) naar een bankkluis.

Registreer de serienummers en noteer de bijzondere kenmerken van uw waardevolle voorwerpen en maak foto’s van uw juwelen. Het registratieformulier is verkrijgbaar op www.besafe.be (rubriek: Onze publicaties).

 

Beveilig uw huis tegen diefstal

Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk. Uw diefstalpreventieadviseur van de lokale politie geeft u hierover graag gratis advies.

Hou ook een oogje in het zeil voor uw buren en signaleer verdachte gedragingen onmiddellijk aan de politiediensten via het nummer 101 of via het nummer van uw lokale politiezone. Noteer ook de nummerplaat en het merk van een verdachte wagen en geef dit door aan de politie.

 

 

Reacties
  • anton
    (22/01/13 - 13u39)
    goed artikel, ik wist niet dat je zo een vakantie toezicht kan aanvragen bij de politie. Daar ga ik volgende keer toch wel eens achter horen. Bedankt voor de tip!
    Reageer op dit bericht

 

Reageer op dit bericht
wordt niet zichtbaar gemaakt
 

 

Om zeker te zijn dat u geen robot bent.
 
 

 


Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap