Vlaamse Slotenmakers Unie

10 tips om inbraken en diefstal te voorkomen

10 tips om inbraken en diefstal te voorkomen

Heel wat steden en gemeenten worden geplaagd door rondtrekkende dievenbendes die gedurende enkele dagen of weken hele handelsbuurten terroriseren. Diefstallen, inbraken en zelfs geweldpleging met veel schade tot gevolg zorgt voor frustratie bij handelaars en zelfstandigen die slachtoffer zijn. De VSU verzamelde daaromtrent 10 interessante en direct toepasbare tips om uw zaak beter te beveiligen tegen inbraak en diefstal.

 

1. Veiligheid begint met goede gewoonten

Veiligheid begint met goede gewoonten die goedkoop en toepasbaar zijn voor iedereen; van sleutelbeheer tot registreren van waardevolle voorwerpen en deuren en ramen steeds sluiten (met sleutels) bij korte afwezigheid.

 

2. Verstevig ramen en deuren

Verstevig deuren en ramen van uw handelszaak of bedrijf. Denk hierbij aan veiligheidsglas, inbraakwerende rolluiken, beveiligingssystemen (sloten, grendels, ...) voor luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten enz.

 

3. Elektronisch beveiligingssysteem

Plaats ter aanvulling van de beveiliging van ramen en deuren eventueel een elektronisch veiligheidssysteem. Dit kan gaan om een alarminstallatie, bewakingscamera's, een volgsysteem, enz. Hou hierbij wel rekening met de wettelijke bepalingen en de privacy van klanten en werknemers.

 

4. Laat merken dat uw zaak beveiligd is

Laat uw klanten, werknemers en bezoekers merken dat uw zaak beveiligd is. Wees ook altijd op uw hoede wanneer het erg druk is.

 

5.  Bewaar het overzicht

Bewaar het overzicht in uw zaak. 1 in- en uitgang volstaat. Zorg ook steeds dat de kassa of plaatsen waar inkomsten bewaard worden niet of moeilijker toegankelijk zijn voor klanten en bezoekers, en dat u zelf een goed overzicht op de zaak hebt.

 

6. Beperk het kasgeld

Limiteer het aanwezige kasgeld. Bewaar geld en andere waardepapieren boven deze limiet steeds op een andere veilige plaats. Stimuleer elektronisch betalen met Proton of bancontact. Overweeg bij vervoer van waarden eventueel het inschakelen van een bewakingsonderneming die daarvoor is vergund.

 

7. Plaats minstens één kluis

Plaats minstens één kluis in uw winkel die voorzien is van een tijdslot of tijdvertraging. Plaats ook een overvalknop.

 

8. Zorg voor extra beveiliging van in- en uitgangen

Zorg voor extra beveligingen van in- en uitgangen (klaphekken, detectiepoorten, enz.), observatie van onoverzichtelijke hoeken met spiegels, parabolen en zorg steeds voor voldoende verlichting van personeels- en leveranciersgangen.

 

9. Contacteer een diefstalpreventie-adviseur in uw politiezone

De Politie kan u meer en beter beveilgingsadvies geven over deze en andere beveiligingsmaatregelen. Ook als u bijvoorbeeld meer dan 7 dagen afwezig bent (vakantie e.d.), dan kunt u de lokale politie vragen extra patrouilletoezicht uit te voeren.

 

10. Investeringsaftrek tot 120%

Geniet van een verhoogde investeringsaftrek of aftrek van de beroepskosten tot 120%. Meer info vindt u op www.besafe.be.

 

 

Reageer op dit bericht
wordt niet zichtbaar gemaakt
 

 

Om zeker te zijn dat u geen robot bent.
 
 

 


Copyright 2024 Vlaamse Slotenmakers Unie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies | Disclaimer | Sitemap